English

Događaji

Šta je emocionalno fokusirana terapija

Šta je emocionalno fokusirana terapija

Emocionalno fokusirana terapija (EFT) vrsta je kratkotrajne terapije koja se koristi za poboljšanje vezanosti i veza u odnosima s odraslima. Ovaj pristup terapiji za parove razvili su liječnici Sue Johnson i Les Greenberg 1980-ih, a ukorijenjen je u istraživanju ljubavi kao vezanosti.

Iako se često koristi za parove, prilagođen je i za obitelji. Ovaj tretman može pomoći parovima i članovima obitelji da stvore sigurniju emocionalnu vezu, što može rezultirati jačim odnosima i poboljšanom komunikacijom.

Tehnike

Proces promjene putem EFT-a preslikan je u jasno definiran sustav koji se sastoji od devet koraka u tri faze koji pomažu terapeutu u vođenju i praćenju napretka. Tri su faze EFT-a:

Deeskalacija

Ovaj je korak usmjeren na prepoznavanje negativnih obrazaca interakcije koji doprinose sukobu, prepoznavanje negativnih emocija povezanih s problemima vezanosti i preoblikovanje tih problema. Ovaj postupak pomaže parovima da bolje vide kako nesigurnost i strahovi mogu naštetiti njihovoj vezi.

Partneri počinju na nepoželjna ponašanja (tj. Isključivanje ili bijesnu eskalaciju) promatrati kao "prosvjede zbog prekida veze". Parovi uče biti emocionalno dostupni, empatični i međusobno angažirani, jačajući vezu i sigurno utočište među sobom.

Restrukturiranje

Tijekom ove faze svaki partner uči dijeliti svoje osjećaje i pokazivati ​​prihvaćanje i suosjećanje jedni za druge. Ovaj korak pomaže svakom partneru da bolje reagira na potrebe svog partnera.

Proces pokušava smanjiti sukob para, stvarajući tako sigurniju emocionalnu vezu. Parovi uče izraziti duboke, temeljne emocije s mjesta ranjivosti i traže da se njihove potrebe zadovolje.

 

Konsolidacija

Tijekom posljednjeg koraka, terapeut pomaže paru u radu na novim komunikacijskim strategijama i vježbanju vještina u međusobnoj interakciji. Ovaj postupak može pomoći parovima da vide kako su se mogli promijeniti i kako novi obrasci interakcije sprečavaju sukob.

Pojavljuju se nove sekvence interakcija povezivanja i zamjenjuju stare, negativne obrasce poput "slijedi-povlači" ili "kritiziraj-brani". Ti novi, pozitivni ciklusi tada se samo ojačavaju i stvaraju trajne promjene. Veza postaje utočište i ljekovito okruženje za oba partnera.

Čemu EFT može pomoći

Emocionalno usmjerena terapija može koristiti parovima koji se bore s sukobima, nevoljom i lošom komunikacijom. Iako se često koristi u terapiji za parove, EFT također može biti koristan u individualnoj terapiji i obiteljskoj terapiji.

S pojedincima ovaj pristup može pomoći ljudima da poboljšaju probleme povezane s osjećajima. Također može pomoći članovima obitelji da međusobno stvore sigurnije veze.

Parovi koji mogu imati koristi od EFT-a uključuju one kod kojih jedan ili oba partnera imaju:

  • Ovisnost
  • Depresija
  • Kronična bolest
  • Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)

EFT se također pokazao snažnim pristupom za parove koji se bave nevjerstvom ili drugim traumatičnijim incidentima, nedavnim i prošlim. Neuroznanost presijeca teoriju vezanosti i EFT. Nedavno izvedene MRI studije pokazuju značaj sigurne vezanosti. Naše su vezanosti moćne, a naš ih mozak kodira kao "sigurnost".

 

EFT se koristi s mnogo različitih vrsta parova u privatnoj praksi, sveučilišnim centrima za obuku i bolničkim klinikama. Također je vrlo korisno s raznim kulturnim skupinama širom svijeta.

Prednosti terapije usmjerene na emocije

Brojne su prednosti koje parovi i obitelji mogu ostvariti EFT-om. Neki od njih uključuju:

  • Bolje emocionalno funkcioniranje: EFT pruža jezik zdrave ovisnosti između partnera i razmatra ključne poteze i trenutke koji definiraju ljubavnu vezu odraslih. Primarni cilj modela je proširiti i reorganizirati emocionalne reakcije para.
  • Jače veze: EFT se temelji na teoriji vezanosti koja sugerira da vezanost među ljudima obično pruža sigurno utočište - odmak od svijeta i način za postizanje udobnosti, sigurnosti i zaštite od stresa.
  • Poboljšano međuljudsko razumijevanje: EFT pomaže ljudima da postanu svjesniji potreba svog partnera. Zbog te svijesti, oni također mogu slušati i raspravljati o problemima s mjesta empatije, umjesto s mjesta obrane ili ljutnje.

Emocionalno usredotočena terapija može odviti automatske, kontraproduktivne reakcije koje prijete vezama.

Učinkovitost

EFT ima mnoge prednosti kao terapijski model. Prvo, potkrepljeno je opsežnim istraživanjima. Drugo, suradnički je i poštuje klijente. Krivnju za probleme parova prebacuje na negativne obrasce između njih, umjesto na same parove ili pojedinačne partnere.

Related Articles

Naša misija

je stvaranje i širenje zajednice psihoterapeuta koji primenjuju EFT u svojoj praksi i modjusobno saradjuju i podrzavaju jedni druge.

Centar za Emocionalno Fokusiranu Terapiju Srbije 

Kontakt

Centar za emocionalno fokusiran terapiju Srbija

Adresa: Janka Katica br.9, 11000 Beograd

tel:+ +381 60 353 4772

email: ceftsrbija@gmail.com

PIB: 113154847

MIB: 28345283